Historia de la Loteria

Història de la Loteria

Els inicis.

L'any 1759 Carles III va accedir al tro d'Espanya quan ja portava 25 anys essent Rei de Nàpols i Sicília, llocs on funcionava amb èxit un joc de loteria anomenat "la beneficiata".

L'any 1763 Carles III, va instaurar una loteria similar a la italiana, basada en números, com l'actual Loteria Primitiva.

Més tard, l'any 1811, i amb la finalitat d'aportar més ingressos a les arques públiques, molt afectades per la guerra de la Independència, va néixer de la mà del ministre del "Consejo u Cámara de Indias", el sr. Ciriaco González Carvajal, la "Loteria Moderna", que era el nom que es coneixia popularment.

El 4 de març de 1812 es va celebrar a Cadis el primer sorteig d'aquesta nova modalitat de Loteria i es van vendre 17.492 bitllets del total de 20.000 existents. Segons d'anava retirant l'exercit de Napoleó, s'anava extenent la venta d'aquesta Loteria, primer per Andalusia i més tard per tota Espanya. Fins l'any 1814 que va canviar la seva seu a Madrid.

El públic no va tardar a preferir la "Loteria Moderna" davant de la "Primitiva", i així es reflexava en les vendes. De l'any 1815 a 1817 la Loteria Moderna duplicava els ingressos de la Primitiva. A diferencia de la "Loteria Primitiva", basada en números, la "Loteria Moderna" estava basada en bitllets.

L'any 1946 la recaudació total per Loteries va superar els mil milions de pessetes, 400 dels quals corresponien al sorteig de Nadal. Al 1941 es va iniciar el pagament de reintegraments i va suposar un augment en la venda de bitllets.

Dècims de Loteria dels anys 1813, 1904 i 1954

L'any 1817 hi havia a Espanya 497 administracions de loteria, 25 situades a la ciutat de Madrid i 5 al casc urbà de Barcelona i tots els titulars de les administracions eren homes, excepte en dues, a Barcelona i a Murcia, que eren dones.

Els nens de Sant Ildefonso.

Els primers responsables de la Lotería Nacional van decidir que seria la ma inocent d'un nen la que extrauria els números. I van escollir els nens de San Ildefonso, que cantaven des del segle XVI en molts actes socials de Madrid. El primer sorteig en el que van "cantar" premis aquests nens va ser el 9 de març de 1771. Fins al 1984 no es van incloure nenes en els sortejos. Les edats dels nens oscil·len entre els nou i els catorze anys.

Fins el 1913 els números cantats estaven impresos en paper, a partir d'aquesta data es va adoptar el sistema de bombos i boles de fusta que es continua utilitzant fins a data d'avui.

La Loteria avui.

L'any 1957 es va televisar per primera vegada un sorteig i al 1960 es van incloure a la impressió dels dècims una temàtica monogràfica dedicada a diferents aspectes culturals.

En l'actualitat se celebren dos sortejos setmanals, cada dijous i cada dissabte i durant l'any es fan dos sortejos extraordinaris amb grans dotacions per premis i que gaudeixen de molta acceptació popular: la Loteria de Nadal, que es celebra el 22 de desembre, i el sorteig de "El Niño", el 6 de gener. Aquest darrer va néixer l'any 1941, tot i que fins el 1966 no es va anomenar tal i com se'l coneix popularment.

Modernització i privatització.

L'onze de març de 2011, el consell de ministres va aprovar la creació de la nova "Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado", que substitueix l'antiga entitat pública "Loterías y Apuestas del Estado".

Amb aquest canvi, es preté modernitzar l'entitat per adequar-la als nous temps i permet l'entrada d'un 30% de capital privat. A més, s'augmenten els premis de la Grossa de Nadal i els número de boles d'aquest sorteig, que passa de les 85.000 a les 99.999.

Troba les millors administracions de loteries de Catalunya

Localitza l'administració de loteria més a prop teu