bombo loteries

Sortejos i premis

El sorteig de la Loteria Nacional.

El document mínim que cal per a participar en un sorteig de la Loteria Nacional és el dècim. Un bitllet són deu dècims del mateix número. Una sèrie és el conjunt de tots els bitllets d'un mateix número, de manera que tots els dècims són diferents. Els dècims s'adquireixen a les administracions de loteries.

Els sortejos poden celebrar-se:
Pel sistema tradicional, o sigui, un bombo pels números i un altre bombo pels premis. Dins el bombo dels números hi ha les boles que representen un número cada una.
Pel sistema de bombos múltiples, o sigui, amb cinc o més bombos, cada un dels quals conté deu boles que representen les unitats, les desenes, les centenes, els milers i les desenes de miler.

Els sortejos es fan setmanalment, cada dijous i cada dissabte. Excepcionalment se celebren durant l'any alguns sortejos extraordinaris. Els més coneguts i de més tradició són: la Loteria de Nadal, que es realitza el 22 de desembre i el Sorteig de "El Niño", que es realitza el 6 de gener. Els premis dels sortejos extraordinaris són més importants que els dels sortejos normals degut a la gran participació.

Els Premis.

Es consideren guanyadors els que tinguin el dècim o dècims coincidents amb els números premiats. Els premis de la loteria espanyola són lliures d'impostos.

Es destina a premis el 70% de la recaudació provinent de la venda de bitllets a cada sorteig. El 30% restant queda per l'Estat per les despeses d'administració, gestió, comissions a administradors i inversió en finalitats socials. Aquests percentatges estan regulats per llei.

La Loteria Nacional depèn de la "Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado" i aquest depèn del "Ministerio de Economía y Hacienda". Els bitllets de la Lotería Nacional s'imprimeixen a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre i són considerats valors de l'Estat, per tant, no es poden falsificar i estan subjectes a les prescripcions del Codi Penal.

Cada bitllet és un document al portador, per la qual cosa només es reconeix com a propietari la persona que el presenti. El dret de cobrament dels premis caduca als tres mesos comptats a partir del dia següent del sorteig.

Troba les millors administracions de loteries de Catalunya

Localitza l'administració de loteria més a prop teu